Sosyal Medya

Güncel

Yüksekova — Hakkari Ä°l Düzenlemesine Tepkiler

Hakkari’nin il statüsünden çıkarılıp, yerine Yüksekova’nın il merkezi olmasının yasa tasarısı olarak meclise sunulması, Hakkari ile Yüksekova’da farklı tepkilere neden oldu. Tasarı Hakkari’de üzüntüye neden olurken, Yüksekova’da sevinçle karşılandı.



Yıl başında CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve dönemin BaÅŸbakanı Ahmet DavutoÄŸlu tarafından gündeme gelen Hakkari’nin il statüsünden çıkarılarak, Yüksekova’nın il yapılması konusu, yasa tasarısı olarak TBMM’ye sunuldu. Bugüne kadar kararın yeniden gözden geçirilmesini talep eden Hakkari’deki bir çok STK temsilcisi, verilen karara tepki gösterdi. Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası BaÅŸkanı Servet TaÅŸ, yasanın geçmesi halinde kentin büyük zarar göreceÄŸini belirterek uygulamadan vazgeçilmesini istedi. TaÅŸ, şöyle konuÅŸtu:

“5.5 aydır Hakkari’nin idari yapısının Yüksekova’ya taşınması gündemdeydi. Bu süre zarfında 2 defa Sayın CumhurbaÅŸkanı, 1 defa da Hükümet yetkilileri ile görüştük. Hakkari, Yüksekova’ya 85 kilometre uzaklıkta. (…) Hakkari çok köklü ve kadim bir kent, 1936'dan beri il. Bu düşünce, bu çalışma Hakkari’de yaÅŸayan 100 bin insana sana zarar verecek. Hakkari’de 40 bine yakın yoksul insan yaşıyor. 15 bin gencimiz iÅŸsiz. Bunun dışında devlette çalışan kurumlar ve iÅŸyerleri var. Bu da yaklaşık 7 bin kamu personelinin taşınması ve dolayısıyla yaklaşık 30 bin insanın göç etmesi demektir. Bu da Hakkari’nin bitmesi anlamına gelir. Ä°ÅŸsizler ordusuna bir iÅŸsizler ordusu daha eklenecek demektir. Ä°nsanlarımız iÅŸsiz kalacak. Bu da insanlar üzerinede büyük travmalara ve kötü sonuçlara neden olacaktır. Biz buradan tekrar sayın CumhurbaÅŸkanımıza, BaÅŸbakanımıza, hükümet yetkililerine sesleniyoruz. Hakkari, bir Bitlis ve ilçesi Tatvan, Mersin İçel veya Kocaeli Ä°zmit gibi deÄŸildir. Altını çizerek söylemek istiyorum Hakkari Yüksekova’ya 85 kilometre uzaklıkta bir kenttir. Aramızda akarsular, daÄŸlar, vadiler var. biz Yüksekova’nın il olmasına karşı deÄŸiliz. Ama Hakkari il olarak kalmaya devam etsin ve bu karardan vazgeçilsin.”

Yasa tasarısını meclise sunulması Yüksekova’da ise memnuniyetle karşılandı. Yüksekova Ziraat Odası BaÅŸkanı Atman Onay, Yüksekova’nın il olmasının kendilerini mutlu ettiÄŸini belirterek, şöyle devam etti:

“Yapılması gereken buydu. Önceden verilmesi ve beklenen bir karardı. Geç de olsa CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan ve emeÄŸi geçen bürokratlara teÅŸekkür ediyoruz. Gönül isterdi ki Hakkari de il kalsın.”
Esnaf Nezir Er ise, il olması için uygun yerleşim birimi olan Yüksekova için hazırlanan yasa tasarısının yerinde olduğunu belirtti:

“Ä°nÅŸallah il olmamızla birlikte barış, huzur, kardeÅŸlik gelir. Acılarımızı unuttuk. Heyecandan ne yaptığımızı bilmiyoruz. Ä°l olmanın keyfini yaşıyoruz. Artık gençlerimiz iÅŸ bulmak için inÅŸallah batı illerine gitmeyecek. Biz yıllardır bunun beklentisi içindeydik. Hayırlı olsun. Çok heyecanlı ve mutluyuz.”

Hakkari’de Karar Protesto Edildi

Hakkari’nin il statüsünden çıkarılıp, yerine Yüksekova’nın il olmasının yasa tasarısı olarak meclise sunulmasına tepki gösteren Hakkarililer, kent merkezinde yürüyüş ve oturma eylemi yapıp, karardan vazgeçilmesini istedi. Aralarında çeÅŸitli STK temsilcilerinin ve kepenk kapatan esnafın da bulunduÄŸu gruplar, sloganlarla kent merkezinde yürüyüş yaptı ve kent merkezinde kapalı olan kepenklerin önünde 5 dakikalık oturma eylemi yaptı.

Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen ise, Hakkarililerin bu duruma isyan bayrağı açtığını söyledi. Şen, şöyle konuştu:

“Bu idamlık kurbanlıklara son sözü sorulmamıştır. Bu insanları infaz ediyorsunuz. Bir ili idam ediyorsunuz. Ama son sözünü sormuyorsunuz. Bunu kabul etmiyoruz. Buna isyan ediyoruz. Sayın CumhurbaÅŸkanının deyimiyle kurbanlık koyun olmayacağız. Ä°limizi yıkmanıza izin vermeyeceÄŸiz. Yüzyıldır her on yılda bir darbelerle , tanklarla bedenlerimizi çiÄŸneyen askerlere karşı bu millet Hakkari’den Edirneye kadar bedenlerini siper etmiÅŸ. Türkiye’nin en önemli meselesi buyken, Türkiye’yi ele geçirmeye çalışan çeteler mevcutken, bu ili sürgün etmenin mantığını bize açıklasınlar. Sayın CumhurbaÅŸkanımızın bu kararından vazgeçmesini istiyoruz.”

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.